Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Prevederile fiscale care raspund la intrebarea cate microintreprinderi poti sa ai din 2024 s-au schimbat o data cu publicarea OUG 115/15.12.2023.
Pe scurt s-au schimbat urmatoarele:
1.Se modifica una din conditiile de incadrare ca microintreprindere – o detinere de peste 25% poate avea loc intr-o singura microintreprindere, nu in 3 ca pana acum.
2.In aplicarea punctului 1 se au in vedere detinerile directe si indirecte.
3.Se introduce prevederea ca in aplicarea plafonului de 500.000 euro, limita privind veniturile realizate se verifică luând în calcul si veniturile intreprinderilor legate.
Detaliat se introduc urmatoarele prevederi referitoare la microintreprinderi
1.Se introduce ca si conditie pentru a fi micro: are asociați/acționari care dețin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot și este singura persoană juridică stabilită de către asociați/acționari să aplice prevederile prezentului titlu.
Din punct de vedere fiscal nu se defineste ce reprezinta detinere directa sau indirecta.
2.În aplicarea prevederilor alin. (1) lit. c) (plafonul de 500.000 euro), limita privind veniturile realizate se verifică luând în calcul veniturile realizate de persoana juridică română, cumulate cu veniturile întreprinderilor legate cu aceasta, astfel cum sunt definite potrivit prevederilor Legii nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare.
Întreprinderile legate sunt întreprinderile între care există oricare dintre următoarele raporturi:
a) o întreprindere deține majoritatea drepturilor de vot ale acționarilor sau ale asociaților celeilalte întreprinderi;
b) o întreprindere are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administrație, de conducere ori de supraveghere a celeilalte întreprinderi;
c) o întreprindere are dreptul de a exercita o influență dominantă asupra celeilalte întreprinderi, în temeiul unui contract încheiat cu această întreprindere sau al unei clauze din statutul acesteia;
d) o întreprindere este acționară sau asociată a celeilalte întreprinderi și deține singură, în baza unui acord cu alți acționari ori asociați ai acelei întreprinderi, majoritatea drepturilor de vot ale acționarilor sau asociaților întreprinderii respective.
Iata si o completare adusa de de OUG 115-2023:
În aplicarea prevederilor alin. (1) lit. h), asociații/acționarii persoanei juridice române care dețin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, atât la persoana juridică română analizată, cât și la alte persoane juridice române care îndeplinesc condițiile pentru sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, trebuie să stabilească, până la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal următor, o singură persoană juridică română care aplică prevederile prezentului titlu. Persoanele juridice române care nu au fost stabilite de către asociați/acționari, până la termenul de 31 martie, intră sub incidența prevederilor titlului II.
Cum intelegem noi aceasta formulare ? Pe baza datelor la 31.12.2023 se stabilesc criteriile de incadrare ca microintreprindere. Antreprenorii au timp sa decida pana la 31 martie care dintre aceste societati ramane micro si care profit. Deci incadrarea nu se face pe baza datelor la 31 martie ci pe baza datelor la 31 decembrie. Exercitarea optiunii se face pana la 31 martie.
Astfel, este un timp foarte scurt pentru antreprenorii care se gandesc sa transfere firma pe alta persoana.Este imposibil un transfer al societatii pe alta persoana pana la final de an, conform procedurii de la registrul comertului.
Citeste si: Microintreprinderea in 2024- ultimele modificari